петък, 5 април 2013 г.

Микро-апостолски трансформации

Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти, които всякога се учат, а никога не могат да дойдат в познание на истината. И както Яний и Ямврий се възпротивиха на Моисея, така и те се противят на истината, човеци с покварен ум, извратени във вярата.
Но те няма да успеят повече; защото безумието им ще стане известно на всичките, както се откри безумието и на тия двама. -- 2 Тимотей 3:6-9

Публикуваме пост на г-н Ивайло Янев в социална мрежа, който съобщава за новооткритите еклесиологични откровения на "обединяващ апостол" Георги Бакалов. Последният не спира да ни изненадва. От информацията изнесена от г-н Янев става видно, че обединителят сега е станал микро-апостол и таен ученик на своя опонент - адв. Виктор Костов, по отношение на разбирането за същността, значимостта и функционирането на църквата. С тази разлика от истинския ученик, че мистър Бакалов отново е открил топлата вода. Тоест - той остава верен на мотото си, че фурнаджийската лопата също е Божие творение и важно изискване за апостолска квалификация; и щом за него е ново, то е ново за целия свят.

ДИСКО-ТОПКАТА НА ГЕОРГИ БАКАЛОВ СЕ ЗАВЪРТЯ ОТНОВО
Известния апостол е започнал микро-църква в САЩ - целият свят трябва да разбере за това
от Иво Янев

Изглежда Георги Бакалов преосмисля философията си за правене на църквата. В днешният (вече - не) си пост във Фейсбук, той отбелязва: „Open Source Christianity  и микро-църква като неговата основна единица – бъдещето на християнството през 21 век! ...” Нека да напомня, че именно на Г. Бакалов бяха мега-виденията и пророчествата за 1 милион вярващи в БГ (от 2002 г.); За почти експоненциално-нарастващата членска маса на ХЦ „Прелом” от 1998 г. (1000, 2000, 3000 – души…) – които претърпяха истинско мега-фиаско.  Отново той беше заявил през 2002 г., че има „видение” за 15 нации - достигнати чрез, водения от него по онова време, ХЦ „Прелом".

Само 10 години по-късно и въпросната християнска организация, която е трудно може да бъде наречена – истинска църква, заради изкривяването на ученията проповядвани в нея и лошото отношение към бившите й членове, може да бъде намерена в условия близки предизвестеният й, за съжаление, летален край.

Главен пастор, който е назначен при съмнителни обстоятелства; Членска маса която е намаляла многократно; Неясно разходване на финансите; Разпуснати отдели; Множество освободени служители от офиса й; Пропаднали проекти и др. – и това е само малка част от нарастващия списък от негативи, които организацията трупва на своя адрес.

Сега на фона на осреднения курс от зигзагообразното движение в миналото, с което Бакалов  водеше като „опитно зайче” Прелом из „девствените дебри” на християнството, завоят от 180 градуса, стои меко казано алогично.

Това което ме провокира да драсна тези няколко реда, въпреки широкото а-злободневие на темите касаещи Бакалов, е нещо което се случи неотдавна.

Преди няколко месеца в Интернет пространството Георги Бакалов бе притиснат, относно негови финансови авантюри, от известен столичен адвокат, чийто брат води група християни в гр. Видин; в отговор апостолът, който бе наречен от адвоката – „лъже-апостол”, не се поколеба и не изневери на познатия си арогантен стил, като се подигра с „маломерния”, според него, формат на „групичката” християни от крайдунавския град.

Вижда ми се много безочливо и безсрамно от страна на Георги Бакалов, който от - 10 години е преселник в САЩ, със солидна финансова „помощ” от България, да парадира с това, че води микро-църква там! Това нито може да бъде счетено за мисионерска дейности, нито нещо друго сериозно... Може би международният апостол се е почувствал леко гузен и е решил най-сетне да посвърши някоя неимагинерна работа в ответ на хилядите левове, които получава месечно от преситилите се иначе финансово българи. Много ми е интересно, като „скайп–микро-църквата” е „микро”, дали и лидера й би се отъждествил като „микро-апостол” - заслужаващ „микро-десятък” и микро-внимание, когато се появява толкова гръмко - с такава незначителна новина, общественият ефир?

 Та именно такива хора - наречени - лидери, като Георги Бакалов, които със странните си разбирания за християнство, накараха „всичко що мисли” да бяга от организациите, които дълги години преди това хрантутеха с нарочно наложени отгоре - натъкмени доктрини за даването и десятъка, „изгониха” истински търсещият човек от институционалната църква.

Именно тези хора, които, като разбраха че институцията без реални – дълбоки, осъзнати – базирани на приятелството взаимоотношения, е едно нищо; и дори преди Бакалов да изкаже на глас своите амбициозни фантазии, наречени - видения, започнаха да  правят тези „микро-църкви”, за които той се е сетил едва сега, че може би ще са новата алтернатива на модела, който вече се опорочи...

Не оставам с впечатлението, че апостол Георги Бакалов знае какво прави по отношението на християнството.
Ако трябва да се направи някакво обобщение, за този над 20 - годишен период, не виждам по подходящо определение от „хаос”. Крайности, които взаимно се отричат; продуктова гама (плод)… (без коментар!!!)

Предвид на минало, настояще и „интерполирано” бъдеще, касаещи християнството и не само него, не ми се струва добра идея да се гласува доверие на такива спорни духовни (и не само) фигури, като Г. Бакалов.

А това, че е решил прави „голяма новина” от микро-групичка, която е събрал около себе си, на фона на голямата картината наречена - „Погром” (обобщение) – не го издига в ничии отворени очи…































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да коментирате прочетете "Правила за ползване"! Желателно, но не е задължително, да се подписвате с истинското си име.