вторник, 25 септември 2012 г.

Обединяваща "апостолска" схема за обедняване


А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел. Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби, Но ти, човече Божий, бягай от тия неща; и следвай правдата, благочестието, вярата, любовта, търпението, кротостта.
-- 1 Тим. 6:9-11


След като остави милионите новоспасени вярващи от 2010 насам, Георги Бакалов, недипломиран обединяващ апостол, реши да работи отново с милиони. Този път - долари. Не неговите, естествено, а на доверчиви инвеститори  подлъгани от грандиозната визия на лидера - бързи пари, голяма печалба, и благословен (разбирай - охолен) живот. Естествено движение напред - след като не успя да обедини вярващите реши да обедини парите им. Но се оказа, че това също не е толкова проста работа.

Обединяващият апостол се е свързал с мошеници, инвестирал е „паричките” на наивни християни в измамни схеми, (без очевидно да е наясно самият той, че са измамни) и сега води дела за 1.5 млн долара, дължими от „мошениците” на неговата компания. До момента – без особен успех.

Съдебно дело: Интегрити Доминиън ООД с-у Лейзи Дюс и други, заведено в съда в Минесота, САЩ, където "Инегрити Домнинън" е фирмата на Бакалов и съдружници.

Част от иска преведен на български език с фактите по делото:
http://c867549.r49.cf3.rackcdn.com/IntegrityDominionFundsVLazyDeuceCmp1_31_12_LOSE_TRANSLATION.pdf

Ето го и на английски:

Съвсем наскоро, по-точно 12ти юли 2012 г., съдът в Минесота одобри искането на ответниците за отхвърляне на по-голямата част от иска като недопустим. На какво основание, според щатския съд? Поради липса на конкретика в отправените обвинения към ответниците за измама (виж линка по-долу). 

Не напомня ли на читателя този иск един от начините, по които Бакалов води и „интернет казуса Еленков”? Както и глупавите, манипулативни и пълни със жлъч клевети срещу моя милост? С общи обвинения и без конкретика, разчитайки единствено на наивността на смаляващата се група от негови назначени подапостоли, застаряващи  почитателки, и неукрепнали младежи и девойки, за които „апостоле, убий мъ, обичъм тъ” си остава основната доктрина възприета от ученията му. Просто не е отчел факта, че (1) спекулативните инвестиции, с цел бърза и лесно ликвидна печалба, са рисково, много рисково, начинание, и че (2) американският съд не е „Прелом” и групата му от интернет фенове.

Съдебното решение за недопустимост на исковете и частично допускане на иска за "рекет" от 12 юли 2012 г. (англ.):
http://docs.justia.com/cases/federal/district-courts/minnesota/mndce/0:2012cv00254/124428/29/

Предишни финансови подвизи

Цитираните съдебни казуси на Бакалов не са началото на неговите финансови манипулации и заблуди. Според мнозина непосредствени участници списъкът от такива е дълъг. Тук даваме само един пример.

http://pennanwlas.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html
В този пост се съобщава, че Бакалов е ползвал "апостолското" си влияние за да убеди семейство да инвестират наследството на съпругата във финансово начинание, което се проваля бързо. Авторът твърди, че това се е случило в периода 2007-2008 г. Парите са изгубени за 10 дни.

Очаквано развитие

Тъй като идеята на регистрирането на ООД, тоест LLC, компания е именно да се ограничи финансовата отговорност на личностите до фикцията юридическото лице на компанията, то Интегрити Доминиън най-вероятно ще фалира, ако не си възстанови средствата от пропадналата инвестиция; и инвеститорите в нея ще пият по една студена вода. Личното имущество на личностите, партньори в компанията на Бакалов, няма да бъде засегнато от фалита на компанията. С други думи г-н Бакалов ще излезе финансово защитен от финансовия хаос, който е създал за своите инвеститори, чрез нераузмната си инвестиция.

Следва да отбележим името на компанията на Бакалов - "Интегрити Домининън ООД". Тоест – „Праведността доминира” или „Управляваща праведност”. Като съпоставим Бакаловото резюме, споменатия по-горе финансов провал, и титулуването на фирмата му, става ясно какво огромно разминаване имаме между думи и дела, между поучения и плодове, в живота на „обединяващ апостол” Георги Бакалов.

Да не забравяме и разходите за адвокати по делото, които далеч надхвърлят тези в България.

Обединяването на този тип апостол води до реално обедняване.

65 коментара:

  1. "Обединяването на този тип апостол води до реално обедняване."

    Много точно казано, г-н Костов.
    В действителност, Г.Бакалов е фалирал духовно много преди да доведе до явен финансов и духовен фалит своите "апостолски синове и дъщери".

    Лъжеапостол Г.Бакалов е проводник на явните заблудите (dominion theology, wealth transfer theology, spiritual warfare и др.) на "апостол" Peter Wagner от култа "New Apostolic Reformation".

    Жалко за "апостолските синове и дъщери", защото те са потърпевшите в този случай, а не техният "обединяшащ апостол"!
    Но за тях е крайно време да разберат(проумеят) следните две неща:

    1. Лъжеапостол Г.Бакалов е поредната лъжлива и крадлива кукувица в България.

    "Кукането на една кукувица в България" от Максим Максимов

    http://kruchmereformation.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html

    2. Слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата. (Матей 15:13,14)

    Максим Максимов

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Максимов, искрено се смях когато за първи път прочетох статията Ви за "кукувицата". Иронията Ви е напълно подходяща за осмиване на уродливите форми на лидерска мания на г-н Бакалов.

    Всъщност нещата са много сериозни. За съжаление излъганите от него, не са малко, и не са само хората от Прелом и неговия непосредствен кръг. Отровата на лъжеученията му е заквасила и значителна част от българския евангелизъм поради липсата на алтернатива и на честна обратна връзка относно заблудите му. Но изобличаването на лъжеапостола а важно служение, което, очевидно трябва да бъде доведено до край. Дерзайте!

    За контакти, моля вижте сайта на Свобода за всеки.

    ОтговорИзтриване
  3. Г-н Костов,

    Направило ви е впечатление, че имам време да изобличавам чадърите в България? Това е вярно - отчасти понеже съм дълбоко загрижен за културата на безочие, която вие и вашите приятели пастори-агенти се оптивате да внедрите в България като новата норма, отчаст поради от ангажимента ми е към Национален Лидерски Форум. Гледам, че вие също имате време да се ровите в личните съдебни дела на фирма, в която съм партньор. Явно вече като утвърден адвокат на пасторите-ченгета, единственото, което можете да направите при липсата на аргументи, е да водите битка срещу моята личност, с цел оневиняването на агентите.

    А сега за съдебното дело, които споменавате с цел хвърлянето на кал по мен. Истината е, че нашата фирма съди друга фирма за измама. Не ние сме съдените.

    Ако вие като адвокат гледате на вашите клиенти като виновни, когато заведат дело срещу някой, който ги е онеправдал, е...такъв адвокат ако има човек, за какво му е прокурор? Знам, че това ви е стар навик обаче, както и вие, след много години изплюхте камъчето и признахте, че през годините сте ме защитавал реално само за единия хонорар, докато в същото време вашето лично мнение е било, че аз си го заслужавам. Така - да му мислят вашите настоящи и бъдещи клиенти!

    Второ: Щатския областен съд, ако беше счел, че делото няма основание, щеше да го е изхвърлил моментално след първото изслушване. Съдията просто е поискал повече специфика в начина, по който вашият колега, нашият адвокат е формулирал иска. И ВИЕ, предполагаемо професионалистът, не схванахте това? Или го схванахте, но решихте да сеете заблудителни изказвания в публичното пространство с цел моето очерняне?

    Трето: Партньор съм в абсолютно законен частен инвестиционен фонд, базиран в САЩ, който няма нищо общо с който и да е човек от България. Всички наши клиенти са американски граждани и бизнеса е бил управляван не от мен, а от изпълнителния директор на фирмата, който има над 30 години опит в инвестиционния бизнес. Всички наши инвеститори за хора, които регулаторът тук определя като “sophisticated” или “акредитирани” инвеститори - някой, който има активи на обща стойност над $1 М долара или годишен приход от над $250,000. Така, че спрете да развявате вашите бостански плашила! Ако фонда ни има клиенти, които са ни поверили да управляваме парите им, това е напълно законен бизнес, това си е тяхно решение, те са изчели проспекта от 150 страници, спрете да правите инсинуации, че едва ли не в това имало нещо незаконно!

    В допълнение - съдебният ни иск е за невърнат заем, който сме дали на фирма, която е подписала документ за връщане в даден срок и за дадена лихва. Това не е "рискова инвестиция". Моля ви погрижете се да се осведомите за разликата между заем и инвестиция. Що се отнася до инвестиционните резултати на нашия фонд, за двете години на активна дейност сме реализирали между средно над 20% възвръщаемост на година и това е удостоверено от одиторска фирма. Но вас тези факти сигурно също не ви интересуват. По-важно е да защитавате Васил Еленков - агент Велев, което не пропускате да направите дори в този постинг.

    ОтговорИзтриване
  4. ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

    Г-н Костов, не знам дали нашата компания ще спечели това дело или не. Съдът ще реши това. Както и вие добре знаете, дела се печелят и дела се губят. Вие мисля също имате загубени дела, нали? Защо вие губите дела, например? И то след като ви се плати? Ако не свършите работата, вие връщате ли парите на хората? Вие, когато ви наемат като адвокат, гарантирате ли 100%, че клиентите ви ще спечелят? Или ги информирате, че има риск и да НЕ спечелят, дори да са прави. Ако загубят, вие готов ли сте да си разпродадете мебелите си в къщи, за да им върнете парите? Не се спомням когато загубихте мои дела, да ми предложихте връщане на парите. Значи какво излиза, г-н Костов? Вашият адвокатски бизнес е също РИСКОВ бизнес и вие реално ВИНАГИ печелите, нали? Нямате проблем като адвокат да печелите от риска, който други хора поемат, завеждайки дела, но имате проблем, когато някой друг има бизнес, който по същноста си е същото нещо - на нас ни се плаща да намерим инвестиционни възможности, които да балансират максимално риск и потенциала за печалба.

    Моля ви, следващият път преди да тръгнете да коментирате кой какво е загубил и спечелил, гледайте да не се окажете отново в подобна ситуация, пак изглеждайк като едни малък разгневен човек, който дори не мисли рационално като пише отмъстителните си материли.

    И ако вашето "важно служение" занапред ще бъде изобличаването на моя милост "недипломирания" апостол - моля, заповядайте - само гледайте докато го правите, да си носите навсякъде дипломата за пророк, ако имате такава и все ако все още се подвизавате като такъв. Или това е ваше тайно призвание, за което става дума само в тесен кръг приятели? Все пак, кой би искал да носи такъв публичен риск, нали?

    И последно: не ви прави чест като адвокат, човек на правото - да сеете клевети по мой адрес, като например инсинуацията, че съм използвал мое влияние да карам някой си да инвестира в нещо си, в следствие на което той бил загубил парите си. Вие като адвокат и защитник на свободата на словото, така ли си вършите работата - да четете разни клюкарски блогове и да публикувате всичко без да сте се запознал с фактите? Говорихте ли с въпросните хора? Имате ли обективна информация и от двете страни? Или ей така, по адвокатско-пророчески-клеветнически си копирате и пействате слухове и клевети за този и онзи, без да сте 100% сигурен дали това е така или не. Случайно да ви мина през ум, че ако има някой пострадал и това е по моя вина, той има избор - или да го докаже в съда и да си потърси правата, или ако не може, да млъкне и да не разпространява лъжи и слухове? Или във вашата паралелна вселена правата се отнасят само за вас и тези, които ви ръкопляскат?

    ОтговорИзтриване
  5. Г-н Бакалов, като човек без всякаква мярка и лоялности, и болезнено ранимо самочуствие, вие отново манипулирате фактите.

    Очевидно е, че само цитирам и коментирам съдебното дело, което водите, не съм казал, че вас ви съдят, даже уточнявам, че вие сте на страната на измамените. Съответно вашите инвеститори, които са ви са доверили на вашата компетност. Вашето поведение хвърля кал върху вас, аз само го цитирам. 2. Всъщност загубените ми дела са само с вас. Но за да не шикалкавим - искате ли да публикувам писмените ми защита от последното дело, за да стане ясно дали съм си вършил работата или не, в защита на вашите права? И да публикувам и защитата на адв. Пиърс? Защо не оцените факта, че никой друг адвокат не искаше да се докосне до вашата личност, а аз рискувах репутацията си да ви защитавам и то в продължение на години? И това съм го правил за пари? Смешно. Нямам нищо против да публикувам и хонорара, който сте ми платили за над 130 часа работа по делото срещу Телеграф. Не се изненадвам и от това, че искате да ви се работи безплатно.

    Г-н Бакалов, вие сте лъжеапостол. Вие сте виновен за греха на лъжесвидетелство срещу ближния си по отношение на мен. Нека засега да не намесваме други. Знаете много добре, че гротескните ви колажи с моята личност са клеветнически, защото никакъв приятел на пастори-ченгета не съм и вие не можете да докажете, че защитавам ДС и комунизма в църквата. Всъщност единствените факти, които можете да извадите са точно в обратната посока! Можете обаче да минипулирате слабоволевите и неориентирани ваши последователи. Не само това - моята публична дейност в защита на правата на вярващите за свободата им на събрание, вяра и слово от държвна намеса са неизменни и известни от години. Дори вие и вашата група се ползваха от специализацията ми в тази сфера!

    И какво излиза? Ако вие ме клеветите публично, това е радетелство за истината? Ако аз извадя факти за вашата охота за бърз финансов успех и провала ви, това е "хвърляне на кал"? Няма как да ме обвините, че съм се обърнал срещу вас в нарушение на отношенията адвокат-клиент. Вече не сте ми такъв. Още нещо - доколкото си спомням вие започнахте атаката срещу мен и моето служение, за да удовлетворите болните си лидерски амбиции. Сърдете се само на себе си.

    Освен това, защо е нужно пострадалите от вашите машинации да го доказват в съда? Вие сте публична личност. Или поне с претенции за такава, което е достатъчно. Пострадалите могат да докажат вашите морални недостатъци и в съда на публичния дебат и то не пред светския съд, а пред съда на църквата и обществото, които вие толкова дълго се опитвате да поведете към бъдещето.

    ОтговорИзтриване
  6. Моят отговор: Г-н Костов, моля изяснете логическите несвързаности във вашите твръдения:

    - Смаляваща ли е групата на нашите поддръжници, които така злобно презирате?

    "С общи обвинения и без конкретика, разчитайки единствено на наивността на смаляващата се група от негови назначени подапостоли, застаряващи почитателки, и неукрепнали младежи и девойки, за които „апостоле, убий мъ, обичъм тъ” си остава основната доктрина възприета от ученията му"

    - Или "значителна част" от българският евангелизъм е заквасена с моето учение?

    "Всъщност нещата са много сериозни. За съжаление излъганите от него, не са малко, и не са само хората от Прелом и неговия непосредствен кръг. Отровата на лъжеученията му е заквасила и значителна част от българския евангелизъм поради липсата на алтернатива и на честна обратна връзка относно заблудите му."

    Ако е смаляваща се част, вие какво толкова сте се притеснил? Колко според вас се е смалила? Колкото групичката във Видин, която вие пастирувате, или повече? Г-н Костов, вие презирате ли малките църкви?

    Май истината е, че вярвате, че "значителна част" от вярващите приемат от нашето служение и то за години. И сега сте се амбицирал да водите някакъв ваш поход срещу мен, който да бил освободил милите хора от хватката на ужасният, самозван, недипломиран апостол.

    Г-н Костов, да ви направи впечатление, че вече за 22 годин все някой се захваща да ме унищожава и все не се получава? И повярвайте ми - не сме оцеляли нито поради вашата правна подкрепа, нито поради "любовта" и подкрепата на вашите нови приятели - фамилия Еленкови и ченгета като тях.

    А за малцината, или мнозината, (не е ясно кое е точно според вас), които ни вярват, моля ви - не е ли време да започнете, вие и групичката вманиачени наши хейтъри, да се откажете от идеята за това, че те хората били видиш ли жертва, а ние лошите сме били някакви похитители?

    Тая формула може и да е много удобна за вас в търсенето на благородна причина поради която да водите лични битки, но тя е просто комична!

    И последно: гледам, че много се възмущавате от това, че съм "апостол", "обединяващ апостол" или каквото и да е, да се наричам.

    Първо, не виждам вие да се възмущавате от "епископа" Еленков, който ползва духовен сан даден му от...държавата?!?!

    и Второ - да му се не види, адвокате, НЯМАМ ЛИ ПРАВОТО И НЯМАМ ЛИ РЕЛИГИОЗНАТА СВОБОДА - аз и общноста, която съм основал, да вярваме в каквито термини искаме, и в каквито практики искаме и по какъвто начин искаме? Ти, който си защитник на "свободата" на вярата и словото, си тръгнал да призоваваш всякакви хейтъри на поход срещу мен и моето "лъже-апостолство". Серизоно?! Това ли е целта на сайта ти? Това ли ти е служението? Някой те предизвика публично, невпечатлен от правните ти mumbo-jumbo локуми и ти потърси отчетност за това, че даваш чадър на доказани бивши агенти на ДС - и си тръгнал да организираш seek and destroy missions чрез сайт посветен на свобода на словото и религията?

    Това е точно толкова абсурдно, колкото да каниш бивши ченгета да учели пасторите как да отстояват свободите си пред държавата.

    Позор!

    Но изобличаването на лъжеапостола а важно служение, което, очевидно трябва да бъде доведено до край. Дерзайте!

    За контакти, моля вижте сайта на Свобода за всеки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позорът е за вас г-н Бакалов. Отново не отговоряте на въпросите ми, отново пращате читателя за зелен хайвер.

      Но след като ще се надприказваме, ето няколко контрапункта от мен:
      1. Защо някой да се опитва да ви унищожи? Вие провеждате сам публичното си морално самоубийство. 22 години, бавно и мъчително.
      2. Не презирам, по-скоро съжалявам вашите привърженици, които под предлог, че следват Бога следват вас, самозванец и лъжепомазаник, и защитавайки делата ви стават съучастници в тях. Те, които не могат да различат ляво от дясно, дори с Библия пред себе си.
      3. Пастирувал съм групичка във Видин? Не точно, но дори да беше така, това грях ли е? Или групичката ми трябва да е в Апъл Вали, Минесота; или там където апостолът заповяда, за да не съм грешен пред вас?
      4. Няма противоречия в изказванията ми. Пояснявам - поради вашите заблудителни учения, включително и бомбастични лъжепророчества, много хора ви повярваха през годините и се заквасиха. Мнозина пострадаха финансово и духовно. Сега все по-малко и по-малко ви вярват. Просто констатирам историческия и логичен ход на служението ви.
      5. Разбира се, че имате свобода на религията и съвестта да се наричате както си искате. Буквално както си искате. А ние имаме свободата на съвестта и словото да оценяваме и критикуваме от библейска гледна точка вашите самоназвания и псевдохристиянски деяния.

      Няма да успеете със зеления хайвер: пишете по същество или нищо.

      Фактът, обаче, че сте лъжесвидетел и манипулатор, и нямте моралния капацитет да бъдете "очистител" на църквата от агентите, си стои. Изобличаването на лъжеапостолите е служение за Божия слава, не по-малко отколкото изобличаването на тайните агенти и дела на тоталитарната държава в църквата.

      Изтриване
  7. Господин Костов,

    Тъй като за добро или лошо ни се е случвало да си имаме работа в началото на годината по разни там граждански инициативи, очевидно е, че определяте хора като мен, които са част от второто поколение лидери на ХЦ "Прелом" като някакви си там зомбита, а членовете на общността ни наричате "неукрепнали младежи и девойки", използвайки изключително презрителен език към хората, за които като лидерство отделяме и жертваме от времето и живота си. Някога да сте мислили, че авторитарните лидери не оставят след себе си наследство? Да ви е направило също впечатление, че п-р Курдоманов и останалите презвитери в "Прелом" СМЕ такова наследство и имаме волята да водим тази църква според волята на Бог? Защо също така не си позволявате да наречете членовете на общността на ченгето Еленков по същия начин? Хмммм, много интересно.

    Освен това искате да кажете, че 250-те души, съставляващи "Прелом" са пълни глупаци като са решили да поставят доверието си в нас? Застаряващи почитателки? Назначени подапостоли? Вашите думи представляват не само обида към г-н Бакалов, но също и обида към членовете на общността ни, надявам се разбирате това. Няма да е зле занапред да правите по-внимателна селекция на думите, които използвате.

    За щастие, разбирам много добре защо съм избрал да следвам апостол Бакалов. И то е, понеже вече за 20 години е бил от една страна пример за загриженост, уважение към членовете на църквата и семейството си, а от друга - изряден в морално и финансово отношение. Също така, ме вдъхновява факта, че вместо (както някои като Вас са инвестирали по-голямата част от живота си да трупат титли, за да натриват носовете на другите, които ги нямат), той посвети живота на хората и на делото на Бог. Ей такива хора ме вдъхновяват - не индивиди, пълни със себе си и използващи високопарно говорене. Хлебарите на улицата са достойни за по-голямо уважение. Жалко...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Георгиев,

      Уважението ми към Бакаловите последователи рязко падна именно заради хора като Вас, Петър Пеев и други, които имах за съмишленици именно по критично важната защита срещу антисемейното проектозаконодателство, а не "някакви там" граждански инициативи. Бях склонен да преглътна несъгласието си с вашите методи и учения, поради възможността в някои области да имаме общи каузи. Жестоко съм се лъгал. Вашата безпрекословна лоялност към апостола надминава всяка способност за самостоятелна преценка на личности, обстоятелства и истина.

      По въпроса, който повдигате няма какво да обяснявам -- всеки да тълкува думите ми както иска. И вие по апостолски почин - зеления хайвер. Хората се били обидили. А защо Вие и хората не обърнете внимание и на другите факти и тяхната нелицеприятна интерпретация, които повдигам? Те не са ли повод за преценката на по-значим морален ангажимент от личната обида?

      Не се съмнявам, че финансите на г-н Бакалов са изрядни. Въпросът е дали финансите на тези, които му се доверяват са в същото състояние.

      Изтриване
    2. Уважаеми г-н Георгиев,

      Предполагам, че Вие сте лицето Стоян Георгиев - презвитер от Прелом, който се занимава
      с предбрачно съветване, брачно съветване, детското служение, а освен това има ангажименти и към административния и финансов отдел на Прелом.(http://www.prelom.bg/Leadership.htm)

      Имам следният въпрос към Вас:
      "Ако към Вас с молба за предбрачно съветване се обърне травестит от мъжки пол, обсебен от
      фикс идеята, че е жена, какво бихте го посъветвали?"

      Използвам умишлено този пример, следвайки подхода на "апостол" Бакалов (виж "Набожните трансвестити -вън!" - http://georgebakalov.bg/142716000)

      Допускам, че най-вероятно не бихте приели твърденията му, че е жена и не бихте подкрепили ни най-малко мераците му за брак с лице от мъжки пол.
      Вероятно бихте посочили като основание за това - ЛИПСАТА НА ОСНОВНИТЕ БЕЛЕЗИ, характерни за всяко едно лице от женски пол.

      Предполагам, също така, че ще се опитате да обясните на травестита, че без тези ОСНОВНИ И ОПРЕДЕЛЯЩИ БЕЛЕЗИ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕТЕНДИРА за принадлежност към определен пол.
      Нямат значение следните неща:
      1. Колко много си вярва (въпросният травестит), че е жена.
      2. Как се чувства.
      3. Колко други личности са го "разпознали" като жена.
      4. Как се облича и как се държи в обществото.

      Г-н Георгиев, ИСТИНСКОТО АПОСТОЛСКО СЛУЖЕНИЕ също се характеризира с ОПРЕДЕЛЕНИ БЕЛЕЗИ!!!
      Кои са тези белези?
      Ще оставя отговора на Дерек Принс (1915-2003).

      "Как да разпознаваме апостолите" от Дерек Принс
      Файл: Kak_da_razpoznavame_apostolite_Derek_Prince.pdf
      Линк за сваляне: http://dox.bg/files/dw?a=f47a940569

      Ако този негов отговор Ви се стори кратък, то съветът ми е да се обърнете към неговата книга „Rediscovering God’s Church”.
      В тази книга ще откриете едно задълбочено и практически ориентирано разглеждане на петкратното служение (Ефесяни 4:11).
      http://www.amazon.com/Rediscovering-Gods-Church-PRINCE-DEREK/dp/0883688123

      След тази безплатната и кратка консултация(съветване) във връзка с ОСНОВНИТЕ БЕЛЕЗИ на ВСЯКО ЕДНО ИСТИНСКО АПОСТОЛСКО СЛУЖЕНИЕ (ИСТИНСКИ АПОСТОЛ) искрено се надявам да сте разбрали, защо Г.Бакалов не е апостол, и защо е смешно да се твърди обратното.
      Надявам се да поговорите лично с Г.Бакалов.
      Посъветвайте го да не се държи като сбъркан духовен травестит (трансвестит), а да приеме фактите, такива каквито са.
      Но, ако все пак не Ви послуша, то поне не заставайте зад неговите фикс идеи(представи), за да не ставате за смях.
      Ще завърша с призива:
      "Лъжеапостолите травестити (трансвестити) - вън!".

      Максим Максимов

      Изтриване
    3. Изказването на г-н Стоян Георгиев е като дежаву от времето на соца. В това изказване има от всичко по малко. Има нотка наивизъм и инфантилност, с което напомня докладите на училищните отрядни председатели. От друга страна пък има и една особена еуфория и изкуствено напомпан патос. С това пък прилича на речите на другарите соц-лидери, които възхваляваха партийната линия, прехласваха се по светлото ни бъдеще и се прекланяха пред грижата и любовта на бащиците.

      Изтриване
  8. Човекът, който пише под псевдонима "Георги Бакалов" по горе, не е Георги Бакалов апостола на Прелом - така, че да не му се връзваме! Предлагам всичко което е написал този профил да не бъде вземано на предвид!

    ОтговорИзтриване
  9. Няма как да е Бакалов, нито е неговия стил, нито има някаква конкретика в това, което пише... Някакъв си фонд, някаква си фирма, някакъв си заем - това са общи приказки, които може да ги е написал всеки един негов привърженик, но не и той. А и не вярвам Бакалов, въобще да си направи труда даже да чете тук, особено негативен материал за себе си - противно на неговата природа е. Виждам, че някой се е представил и за Стоян Георгиев от Прелом - не вярвам и това да реалната личност.

    ОтговорИзтриване
  10. Еее, тука си има и истински полицай нали :)...Иво много конспиративно, споко ...Намесвам се само по този абзац, защото статията според мен не е за коментиране: "Уважението ми към Бакаловите последователи рязко падна именно заради хора като Вас, Петър Пеев и други, които имах за съмишленици именно по критично важната защита срещу антисемейното проектозаконодателство, а не "някакви там" граждански инициативи. Бях склонен да преглътна несъгласието си с вашите методи и учения, поради възможността в някои области да имаме общи каузи. Жестоко съм се лъгал. Вашата безпрекословна лоялност към апостола надминава всяка способност за самостоятелна преценка на личности, обстоятелства и истина."

    Много болно его г-н Костов, "бях склонен да преглътна", "можеше да си партнираме" ...? Какво е това?..Вие да не се имате за Месията и без вас нещата няма да се случват...И принципно е голям недостатък според мен, да не можете да преглътнете неразрешени казуси и да действате както подобава по належащи такива, особено в полза на свободата, ако трябва и с ваши опоненти...Лично аз нямам нищо против персоната ви, а против действията ви. Наистина ако не можете да разграничите двете неща е проблемно психично състояние....

    Петър Пеев

    ОтговорИзтриване
  11. Иво, теб май пак те е обзела теорията на конспирациите;

    А квалификациите на адвоката относно хората в Прелом са толкова нелепо примитвни, че дори няма да си направя труда да ги коментирам.

    Притчи 14:7
    "Отмини безумния човек Щом си узнал, че той няма разумни устни."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Очарователно е, че ни информирате, че сте прочели стих от Библията. Опасявам се, че тълкуванието, което предлагате е погрешно. Очевидно игнорирате моя добронамерен, също библейски, съвет, който ви дадох по-рано.

      Изтриване
    2. Радвам се, че сте очарован!
      Както се вижда от всичките ви писания - трудно е нормален човек да ви очарова.

      Изтриване
  12. Виктор, и преди го казах - защитникът на ченгетата е точно толкова ченге, колкото и те! Очевидно ти предпочете да застанеш на страната на лъжата и измамата, а допълни картинката и с тази грозна жлъч, която изливаш тук. Ако по адрес на Г.Бакалов за години се лее помия, недоказана, безпочвена, с други думи - клевета, то за Еленков и ченгетата пастори, дето ги изкарваш жертви на кампания, подзета от Г.Бакалов, има неоспорими доказателства, вкл. от комисията по досиетата. Е, ти предпочете да защитиш доказаните разсипници на църквата в БГ и да дадеш място на клюките и клеветите по адрес на Г.Бакалов. Все вярвах, вярвах, ама че толкова ниско можеш да паднеш - не ми се вярваше... И интересно -мен в коя от гореизброените категории ме слагаш? Я кажи, та да имаме тема следващия път като се засечем в някой дебат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, заслепените последователи на лъжеапостола са точно толкова отговорни на делата му, колкото и самия той. Не съм изкарвал никого "жертви на кампания", тук и ти демонстрираш типичната за Бакалов склонност да вижда фактите само през своята и единствено правилна интерпретация. Просто настоявам за подход различен от себеправедната карикатура на търсене на истината, която г-н Бакалов и неговия измислен НЛФ представят. Считам, че той не може да бъде морален коректив, защото самият той има за коректив само себе си. Някой обаче да постави под въпрос вездесъщността и самодостатъчността на апостола е ерес за вас, заради вашия култ към личността му. Задавам отново въпроса кой разсипва църквата - агентите-доносници или лъжливите учители и лъжесвидетели против ближния си с апостолски самоназвания? Каква е разликата между едните и другите?

      Изтриване
    2. Удивително е как хора като Гери и Стоян Георгиев, наглед интелигентни, проявявят такава впечатляваша плитчина, когато стане въпрос за техния "апостол". Но има обяснение на този феномен: какъвто е обектът на поклонение такива са и неговите поклонници. Отвън "апостол" Баклов с несъмнената си харизма създава впечатление, че притежава съдържание, но отвътре кънти на кухо. Това е категорията, в която за съжаление и ти попадаш Гери заради избора си да бъдеш лоялна на лъжеапостола: Умна си, но си сляпа.

      Изтриване
    3. Самите те се помпат да му вярват, защото са решили по някаква причина, че ще му вярват. Само е нужно едно нещо, една случка, един пробив в системата, за да гръмнат бушончетата, за да спукат балона и тогава ще се чуят истинските им мисли, които не са глупави и плитки. Това, което говорят сега е плод на бейнучшинга на ЪпостолЪ.

      Изтриване
  13. Господин Пеев, когато говорим за болно его, просто обърнете глава и спрете поглед във Вашия "Месия" Бакалов. Той озарява собствените си църковни събранията със своето достолепно присъствие след хвалението и тръгва винаги преди края на службата. Този факт правил ли ви е впечатление? Но той като апостол има по-важни дела от участието в цяла една служба.
    Забравих, това май е от грижа за хората, нали така господин Георгиев? А коментарът на Недкова... няма да си направя труда да коментирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си правете труда.
      Така или иначе няма да кажете нищо умно или смислено!

      Изтриване
    2. Ани, чак сега разбирам колко очарователно е желанието ви да се заяждате. Явно имате много свободно време. Мисля, че знам как го запълвате - разсъждавате върху мъдрите наставления на "апостола". Именно от заяждането ви личи.

      Изтриване
    3. О,трогната съм, че успявам да очаровам фамилия Костови!

      Между другото, ако сравним обема на моите писания с обема на вашите, излиза, че имате мнооого повче свбодо врме, което да запълните с разсъждения. Би било полезно за вас.

      А що се отнася до заядливия ми тон - той просто избледнява пред вашия.

      Изтриване
  14. Моите съмнения за автентичността на написаното от лицата представящи се тук за Георги Бакалов и Стоян Георгиев не се е променила. Не вярвам да са те, независимо, че самите имена в постовете правят някакъв вътрешна връзка към блога на Г.Бакалов.
    Относно написаното от "лицето" Стоян Георгиев, не е възможно дисциплинираният Стоян Г. от Прелом да си позволи такива неуместни фриволни сравнения като "хлебарки", "вирене на нос" и др. А и няма как чисто физически самият Ст. Георгиев да дава гаранции относно финансовата и моралната неопетненост на Георги Бакалов - последният живее на хиляди км. в САЩ, от около 10 г. Прецизният Георгиев няма как да не отчете този възпиращ правотата на твърдението му факт.

    ОтговорИзтриване
  15. Напълно вярвам на адвокат Костов относно изнесените факти за финансовия крах на Бакалов - цитирам: "Обединяващият апостол се е свързал с мошеници, инвестирал е „паричките” на наивни християни в измамни схеми, (без очевидно да е наясно самият той, че са измамни) и сега води дела за 1.5 млн долара, дължими от „мошениците” на неговата компания. До момента – без особен успех." Но както отбелязва - "без очевидно да е наясно самият той, че са измамни" - можем да направим извод, че Бакалов в никакъв случай няма вина за обедняването на неговата църква... По скоро самият той е потърпевш, и доказателството е, че води дела - не вярвам да има тайна връзка с фирмата, облагодетелствувала се за сметка на неговите предоверили му се църковни членове... Искам да попитам - нима Исус не е умрял и за него?? И с такава ли лекота ще разкъсваме брата, който няма косвена вина за цялото това финансово безумие, вместо да се молим за него??!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бакалов не е точно потърпевш в казуса с Лейзи Дюс. Той не е бедната вдовица, която е вложила поседните си спестявания на влог и ги e загубила, понеже банката е фалирала. Напротив, той е играч в схема с милиони долари, спекулативна и рискова игра, в която би трялбвало да е наясно, че е недалеч от пирамида и че ако е прекалено хубаво не е хубаво. Апостол на евангелието ли е той или апостол на мамона? Сребролюбието води до състояния, за които ап. Павел описва в цитата по-гора като "пронизване със скърби". И по въпроса за жалния ви призив - да, Исус е умрял за Бакалов, но защо последния вместо да се радва на спасението си преследва схеми за бързо забогатяване? И на всичко отгоре иска да бъде главен морален щурмбанфюрер на българската евангелска църква по повод тайните агенти от комунизма? От фактите изнесени дотук излиза, че трябва да се молим да се покае от сребролюбие, а не да избяга от последствията на собствения си избор.

      Изтриване
  16. Защо всички преломски активисти мълчат като италиански мафиоти по въпроса за финансовите схеми. Бакалов ги наложи на обикновените хора и ги разори. С кой акъл духовен водач омагьоса учителки, служители, работници да играят във Форекс иксчейндж и да "инвестират" пари които не могат да си позволят да загубят.
    Колкото до делото, информацията е публикувана и може да се чете от всеки в сайта на съда. Костов не съобщава нищо тайно и конфиденциално.
    Айде де, докажете че сте свободни хора, дайте обяснения за Бридж, Траксъл, Максъл ...
    Искрено ваш - Борис Георгиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин Георгиев, как по- точно ни е омагьосал някой.
      Може би повечето хора мълчат,защото за всеки трезво и реалистично мислещ човек е видно, че всички, които нападате Прелом и Г.Бакалов сте решили, че сте прави с цената на всичко. Колкото и да ви обяснява Г.Бакалов, С.Георгиев,Гери или който и да е друг какво се е случило или какво не се е случило, няма голям смисъл. Жалкото е,че сте вярващи, а се дъжите по-зле от невярващи.
      Какво или кое да коментирам-клиничните изцепки на Иво Янев или на всички всезнайковци, които никога не са позволили някой да има достъп до най-тайните им желания,мисли; които не носят отговорност пред никого и за нищо.,...

      Какво му е лошото на Форекс.Аз също го харесвам, но съм реален човек, за да знам,че колкото и да инвестирам тези пари остават там. Мога и да спечеля, но вероятноста да изгубя е много по-голяма.
      Мислете.
      Всички тези хора,които обвиняват, че някой ги е изиграл дали са искрени? Дали не им е харесала идеята за бърза печалба? Решили са, че искат много и бързи пари и ето някой дава предложение, но никой не ги насилва да си дават парите. Сега обаче някой им е виновен, все едно е отишъл с пистолет и им е измъкнал парите. Като не могат да си позволят да ги изгубят какво правят там. Това е било лично и индивидуално решение на всеки един. Незнам доколко имате информация, но много хора от света, не от църквата, са подлъгани,че чрез Форекс ще спечелят бързи пари. Има много хора, които са вземали заеми, продавали са си жилищата ....само за да ги вкарат и да спечелят. След което са ги изгубили и са останали без нищо. Какво - да обвинят фирмата, която им е взела парите ли или този дето им е говорил за форекс. Това е човешката природа - иска всичко бързо и лесно.Човек от опит се учи-понякога с голяма цена.
      НЯМА ДРУГ ВИНОВЕН ЗА РЕШЕНИЯТА,КОИТО ЕДИН ЧОВЕК ВЗЕМА.
      Нима трябва да обвинявам Цветомир и Веселка Генчеви, че не сме спечелили мерцедес от ЛР, тъй като доста хора ги последваха и станаха сътрудници заради тях. По онова време си купувах много алое и станах сътрудник,за да ми излиза по-евтино ,но имаше много хора, които заради самите тях отидоха в ЛР и сега са разочаровани, но мълчат. Ако сем.Генчеви все още бяха част от Прелом щяха да ги плюят заради това, но понеже вече не са,се подминава този факт.
      Мислете.

      Напълно свободни хора сме, въпреки, че зависи какво разбирате под свобода. Най-вероятно за зависимост към човек говорите. Това също е свързано с вътрешното състояние на дадена личност. Но ако някой е зависим от личността на даден човек, това не означава, че този човек е отговорен за комплексите на първия. Много хора по света са зависими от други,защото имат малоценности.

      Отново бих казала мислете-мислете по на широко.
      Ваня Иванова

      Изтриване
    2. Скъпа, Ваня,
      не ти се сърдя за това което казваш по мой адрес и добре разбирам причинете, по които пишеш като цяло; бих го нарекъл - детска, чиста наивност! Първо: статията под която коментираш няма нищо общо с форекс. Второ: лицата, които са се представили за Бакалов и Ст. Георгиев, нямат нищо общо с реалните личности и не е нужно да ги защитаваш. Трето: това, че си редови посетител на Прелом, някак не би трябвало да ти дава неточната представа, че знаеш всичко. ... Ако така, по детски чистата ти наивност не беше байпаснала (шунтирала) по осъзнатите мисловни процеси, щеше сама да видиш някои неща; сама щеше да разбереш, колко много е сметено под килима само и само, за да оцелее организацията.
      Тъй като "добре" се познаваме с тебе, тук е добре да спра, защото така или иначе говорим на различни езици и усилията ми да обяснявам, ще са почти безсмислени. Поздрави, Ваня, и умната.

      Изтриване
  17. Всички мълчат, понеже са обезкръвени и вързани от версиите, които излизат официално от амвона. В тази организация винаги е имало версия, която е за тълпата. Тази весия представлява част от истината облечена в лъжа и това се е правило винаги целенасочено, да не се издава слабост или, че има конфликт или, че тлее нещо. С всяко изгонване на някой от прелом като започнем със старши пастора или презвитер, работници в офиса, членове на църквата , биваха изработени специални версии, с които всички биваха омайвани и убеждавани, че тези хора са зли същества и лъжебратя. По един обече "благ" начин без силни думи от амвона, без обидни квалификации, но всички в събранието се досещат, че тези са маскари, зли, подли и надменни хора. Така е било и преди, така е продължило и след изгонването на Емил Старейшенски , Цветомир Генчев, Петър иванов, Явор Райчев После дойде ред на Калин Крумов, Милко Цонов, Иво Янев, Емил Шиков и още много други хора. Това е отработена практика вече 20 години, винаги да има версия опият, която се инжектира в конска доза продължително, за да държи мозъците достатъчно притъпени. Това е една общност от хора, които нямат право да задават въпроси защо това е равносилно на бунт и липса на доверие в лидерството. Та за въпросните финансови схеми толерирани от "апостола" няма как да кажат нещо и говорят, понеже те не знаят или само са чували неща, но бързо отхвърлят чутото като клюки да не би да се намерят в бунт срещу вездесъщия авторитет на "апостола" и "пастора" . А истината е изключително грозна и тя започва да излиза на яви и все по на наяве и ще става все по видима защото са засегнати десетки човешки съдби, хора задлъжнели с десетки и стотици хиляди лева, в примамливи църковни схеми, облечени в "благочестивите" определения като Бизнеси за царството, Соломонова мрежа и т.н.
    Силно биваха насърчавани да инвестират пари, като вземат кредити и ипотеки, а съветите биваха раздавани на лични срещи, а от амвона се поддържаше огъня завоалирано.
    Аз се питам ? Дали са запознати обикновените членове на Прелом в чиято искреност и вяра не се съмнявам, че има бизнесмени между тях, които са изгубили стотици хиляди левове на членове на Прелом и други църкви в инвестиционни схеми покровителствени от Бакалов, от които той е получавал десятък, и след фалита на една от фирмите опериращи по схема за инвестиции, за да излезнат тези "братя" бизнесмени чисти от случая са се отървали от фирмата си, като са я прехвърлели с задълженият на бедни роми. Това е позната практика за фалирали бизнесмени в България.
    Защо не задават тези въпроси на лидерите си ? Но рано или късно всичко се разкрива, и ще си позволя завършвайки това мое писание, да дам едно предположение. Ще се окаже накрая, че тези срещу, които "апостола" тъй яростно крещи и изобличава, като най опасните и позорни агенти в сравнение с него са направо детска игра.
    Пораженията и болките, които той и сегашната клика от Прелом- пастори са оставили в стотиците хора и огромното финансово бреме върху някои от тях задлъжнели до живот, нямат аналог в българското протестантство, и май "великия апостол" ще бъде запомнен не с друго, а като най срамната част от историята на Българското протестантство.

    Извинете, че се изказах толкова дълго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. inSider, кой си ти и кое е твоето име?
      Явно си смел и незаблуден радител на истината!
      Покажи си лицето за да те видим. Поне да знаем на кого да благодарим за просвещението!

      Изтриване
    2. Ани Недкова, Вие сте досадно тъпа. А коментара ви по-горе звучи като истеричен напън на развълнуван екзорсист. "Кой си ти? Как ти е името? Покажи се!"... Въобще всичките Ви коментари до тук, без изключение, са като дразнещ спам. Кога ще кажете нещо смислено? Ако това няма да се случи - то тогава престанете да спамите темата!

      Апропо, ако не се лъжа, Вие сте бившата секретарка на "Воини на Христа", нали? Ако е така, то аз си спомням как с цяло гърло и със същата ярост, която проявявате тук, Вие молитствахте на молитвените събрания на Воините, Истина от Сион/ Слово на живот да се разпаднат и това дело на Сатаната да се разтури... Сега отново сте църковна секретарка - но този път именно в омразните Ви бивши Слово на Живот... Странна метаморфоза... Затова внимавайте както пишете, че не се знае след време как ще се развие динамичната Ви секретарска кариера... Да не вземе да Ви отведе в църковния офис на сегашните Ви врагове? :)))

      Междувпрочем, Бакалов като Ви е работодател, плаща ли ви бонуси като го защитавате така ревностно или удовлетворението Ви е само морално?

      П.С. Аз не съм ИнСайдър, но също мога да потвърдя като достоверно това, което е написал. Кой от посочените по-горе факти оспорвате, между другото? Кажете нещо конкретно или спрете да ни дразните.

      Изтриване
    3. ИнСайдър, много лесно се дразниш!
      И си досадно анонимен!

      Изтриване
    4. Хаха, колко типична проява на преломската проницателност! Казах ти, че аз НЕ СЪМ ИнСайдър, но пак ти се обръщаш към мен с "ИнСайдър". Но ти явно знаеш по-добре от мен кой съм аз всъщност. Леле, колко типично преломско поведение - банално и очаквано като прочетена книга или гледан филм.

      И още нещо - по принцип не се дразня никак лесно. Просто ти си много дразнеща и досадно тъпа. Има хора, които са очарователно тъпи, те не ме дразнят толкова.

      Изтриване
    5. Драга Ани,

      Движението "Воини на Христа", оглавявано от "пророк" Р.Лиардън със сигурност е оформило доста от представите ви за Бог и църква. Сега е ред на "апостол" Бакалов да ги "реформира" и завърши окончателно.
      След тази "пророческа" и "апостолска" намеса в живота ви, е цяло чудо, ако въобще знаете коя сте и кой е Богът, в който трябва да вярвате!

      Максим Максимов

      Изтриване
    6. Драги Максим, не се тревожете за мен!
      Отлично знам коя съм в Исус, кой е моят Бог и какво трябва да правя!

      Изтриване
    7. Уважаема Ани,
      предполагам, че имате знание,но имате ли интимна връзка с Бога? Защото от коментарите Ви оставам с впечатление,че просто имате знание...

      Веселин

      Изтриване
    8. Ако не желате някой да се обръща към Вас с InSider, защо така се представяте. :-О.
      Дори да не сте съгласен с някого, не е необходимо да говорите с обидни думи.Това показва Вашето възпитание
      Ваня Иванова

      Изтриване
  18. Това, което е написал InSider е напълно вярно. Аз също съм бил дълги години в Прелом и лично съм бил свидетел на нещата, които InSider описва. Всичко, което той казва е напълно достоверно – за контрола, манипулациите, очернянето на хора, скритите сделки, готовите сценарии при напускането на някой, тайните записи по време на лични разговори, финансовите машинации и секретността на всички приходи и разходи в Прелом.

    Всички финансови псевдоотчети се представят пред църквата в проценти. Един най-елементарен анализ на тези отчети показва обаче, че почти всички пари, които генерира общността, потъват в частните джобове на Бакалов и пасторите - под формата на десятъци, заплати, хонорари и самолетни билети. Затова не остават никакви пари за истинските нужди на църквата.

    Вярно е, че Георги Бакалов от години взима 10 % от всички дарения, които църквата събира. Вярно е, че лично манипулира и ласкае богатите бизнесмени в църквата, за да се домогне до техните десятъци – затова и десятъците от хората с високи доходи не влизат в църковния бюджет, а директно в джоба на Бакалов /пардон - в „международното” му еднолично служение/.

    Вероятно Бакалов, който официално се афишира като основател и обединяващ апостол, взима и 10 % от даренията на църквите от АРЦ. Може би пасторите от АРЦ затова го защитават така първично и арогантно, защото и те взимат десятъци от даренията в църквите, от подопечните им служения и от бизнесмените. Защитавайки Бакалов яростно, те всъщност защитават собственото си статукво и схемата, от която всички те се облагодетелстват.

    Вярно е, че Бакалов и дясната му ръка – Курдоманов, са били в основата на грандиозния финансов крах, който общността на Прелом преживя преди няколко години. Такива хора са недостойни да се подвизават като водачи на вярващите. На съвременен език това, което те направиха се нарича търговия с влияние и злоупотреба с власт. На езика на Библията тези хора са среброменители в Храма – търгуващи с доверието и жертвите на хората, те обърнаха Божия Дом в дом на търговия. Те оскверниха Храма със своите гнусни сделки. Замърсиха чистите ни извори. ПРЕЛОМиха вярата на много хора. Заради тях сега се хули Божието име.

    ..........................................................

    И последно – защо съм анонимен? Отговорът е прост – защото се срамувам. Срамувам се, че някога съм имал нещо общо с тях. Срам ме е, че съм им имал доверие. Срамувам се моето име да застане редом до техните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно разбирам желанието Ви да останете анонимен. Но в интерес на сериозността на дискусията е добре участниците да се подписват с истинските си имена. Освен това, публичното разграничаване е категоричен знак за смяна на посоката, което не е причина за срам, а е достоен акт. Но в същото време - оставяме на Вашата преценка дали да сложите името си под коментара; този избор няма да повлияе на публикацията му...

      Изтриване
    2. Хората освен, че се срамуват се и страхуват ... все още, но надявам се не за дълго.

      Изтриване
  19. Хората в Прелом най-общо се делят на две: тези, които симпатизират на К.Курдоманов и другите, които симпатизират на Г. Бакалов. Едните си дават десятъците и даренията в Прелом, а другите за "международното служение" на Бакалов.Ако си човек сял порядъчни суми в "личното служение" на Бакалов например, след време започват опити да бъдеш привлечен и ти в "служение". Ако вземеш, че поддадеш и хоп, току виж си станал "духовен син" на "апостола" и личните ти десятъци стават негово притежание, за да има "божествен ред". Даренията са си дарения, но десятъците от примерно 10-на "духовни синове" се изчисляват по-лесно, нали?

    ОтговорИзтриване
  20. Оказа се, че човек има от какво да се притеснява. Георги Бакалов е като бясно куче, а машината за пропаганда на преломското лидерство е доста добре смазана. Всеки път, когато някой напуска Прелом, особено ако е от по-влиятелните хора, Бакалов и Курдоманов започват пропаганда за неговото очерняне. Методите им включват целия арсенал на пропагандната война – от „случайно” подхвърлени реплики в лични разговори и недомлъвки от амвона, до агресивни ПР акции в публичното пространство. Както всички разбраха – служат си дори и с непозволени средства като тайни записи на лични разговори, изнасяне на лична кореспонденция, злоупотреба със споделена конфиденциална информация, „прихващане” на скайп разговори. Целта е човекът да бъде очернен, така че оттам насетне всичко, което той каже да бъде счетено за невалидно. Ако няма какво лошо да кажат за някой и ако не разполагат с никакви компромати срещу него, тогава пък започват свободно и безскрупулно да лъжат.

    Резултатът от всичко това /освен обидата, гнева и накърненото чувство за справедливост/ е, че в крайна сметка „лидерите” успяват да настроят хората от църквата срещу напусналия. В повечето случаи такъв човек губи ценни приятелства и нещо повече дори – неговите довчерашни приятели се превръщат във врагове. Бившите приятели също започват да го плюят в унисон с новата партийна линия... Най-великата ценност в Прелом е предаността и почитта към Фюрера. Всичко останало е на заден план. Лоялността към Фюрера стои над лоялността към приятелите. Затова хората толкова лесно се поддават на манипулациите на Бакалов и затова толкова бързо се превръщат в бясна глутница, която по подадена команда е готова да разкъса набелязания враг – обявен дори за лъжебрат и псевдохристиянин.

    Дори се знае за случай, при който Бакалов е писал мейл на работодателя на един от бившите членове на Прелом /въпросният работодател също е бил човек от църквата/ с изискване същият да бъде уволнен...

    Така че човек има от какво да се притеснява всъщност... Защото, рано или късно, името му ще започне да се ветрее като парцал по църковните форуми, а Георги Бакалов ще започне да упражнява, на негов гръб, завидната си способност да пръска лиги и да измисля обидни квалификации. Калоян Курдоманов пък ще започне да упражнява виртуозната си способност да сплетничи, да плете интриги, да лицемерничи, да играе подмолни игри и дори да циври, когато се налага...

    Така че на кой му се занимава с Бакалов-Курдоманов? И кой иска да слуша всякакви лъжи по свой адрес и то, често пъти – от устата на довчерашни близки приятели или „лидери”? Кой иска да му се подиграват и да го шантажират с информация за личните му проблеми, които с доверие е споделил с пасторите си преди години? Кой иска да му посягат на работата дори? Да изкажеш мнението си за Прелом и Георги Бакалов изисква смелост и готовност да поемеш определена доза преломски токсини. Не на всеки му стиска.

    ОтговорИзтриване
  21. Ако трябва да обобщим казаното дотук, то е следното: свободата от контрола на фалшивите апостоли е близо. Дошъл е моментът тези, които наричат себе си апостоли, а не са, да спрат да манипулират стотици човешки съдби. По тази причина ето я алтернативата: християните, които някога са изпитали контрола на лъжеапостола Бакалов и неговата клика, (и все още на са се включили в кампанията анти-лъжеапостол) да придобият смелост, да скъсат с лоялността си към него и започнат да изнасят факти за заблудите, които прокламира. Сега е времето идолът "лъжеапостол" да падне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласен с това обобщение. Лъжеапостолът е толкова смел да мачка другите, защото не е срещнал истинска съпротива на манипулациите си. Има такава, но тя е спорадична, хаотична и не се довежда до край. Хората, които са пострадали от него и са "прогледнали" са тези, които имат възможността да се изправят срещу миналото си, да съксат се него и да послужат на църквата, като посочат истината, смирено, без огорчение. А ако истината е нелицеприятна за "апостола" и кликата му, дори да я отхвърлят, поне ще има осветляване, което да помогне на другите.

      Изтриване
  22. Още нещо конкретно по темата на статията. Ясно е, че в това съдебно дело Георги Бакалов е от страната на ощетените, а не от страната на измамниците. Ясно е, също така, че фондът, в който той е един от тримата изпълнителни директори, извършва законна дейност в САЩ. До тук добре. Но това съвсем не изчерпва всички въпроси, които изникват от информацията за съдебното дело. От съпоставянето на някои факти се натрапват доста неприятни предположения.

    От една страна, в България се чуват истории за десетки, а може би дори стотици вярващи, които са участвали в различни „инвестиционни програми”, разпространявани от апостол Бакалов по подопечните му църкви. Тези „инвестиционни програми” или както ги наричаха „бизнеси” са КМ, Бридж, ТИРН и прочее. В един определен период, Георги Бакалов предлагаше, също така, възможност за участие в някаква нова програма с 1000-доларова инвестиция. Въобще „инвестиционните възможности” бяха доста на брой. Резултатът от тази инвестиционна дейност беше, че в крайна сметка вярващи от цяла България реализираха сумарни загуби в размер на милиони левове. Днес на потърпевшите им се втълпява - от пасторите им /също участници в инвестиционните схеми, междувпрочем/ - че те са поели осъзнат инвестиционен риск, че единствено те самите трябва да поемат отговорност за загубите си и че в крайна сметка трябва да признаят, че просто са се полакомили за бърза печалба. Те самите са си виновни, други виновни няма. Няма и злоупотреби. Това е официалната версия.

    Така! От друга страна, от информацията за съдебното дело, сега разбираме, че в Америка, същото лице Георги Бакалов участва в инвестиционен фонд, който в рамките на 6 месеца инвестира - забележете!!! – гигантската сума от ТРИ МИЛИОНА и ШЕСТСТОТИН ХИЛЯДИ ДОЛАРА! http://c867549.r49.cf3.rackcdn.com/IntegrityDominionFundsVLazyDeuceCmp1_31_12_LOSE_TRANSLATION.pdf

    Както става ясно от официалната информация на регулиращия орган в САЩ - тук могат да се видят съответните линкове http://pennanwlas.blogspot.com/2012/03/blog-post_13.html - Георги Бакалов е съосновател, пълноправен партньор и един от изпълнителните директори във фонда. Той не е просто обикновен служител на компанията. Всичко това предполага, че той е разполагал със солиден капитал, с който да участва в основаването на инвестиционния фонд и също така, вероятно, впоследствие е участвал активно в привличането на инвеститори.

    Извинявайте, но като съберем „две и две”, вижте какво се получава – в България, в инвестиционните схеми на „апостола” изгърмяват стотици вярващи, като губят сумарно милиони левове, а от другата страна на океана – неговият инвестиционен фонд разполага с милиони долари. Логическите изводи се натрапват от само себе си. А въпросите са много, като най-същественият от тях е: има ли връзка между загубените пари в България и придобитите в Америка? Още повече, че при рекламирането на инвестиционните възможности, които апостол Бакалов представяше тук, винаги ставаше въпрос за инвестиране на средства в САЩ. Другият съществен въпрос е: от къде „служител на Евангелието” разполага с толкова солиден капитал, който му позволява да бъде участник в основаването на инвестиционен фонд?

    Коментарите на Георги Бакалов по-горе не дават отговор на тези основателни въпроси. С изключение на това, че апостол Бакалов пояснява в едно изречение, че всички клиенти на фонда са американски граждани и инвеститорите са „хора, които регулаторът определя като “sophisticated” или “акредитирани” инвеститори”. Да, но това лаконично обяснение не е достатъчно, тъй като – за добро или лошо – всички в България сме наясно с методите за изпиране на пари и можем да предположим, че не е никак трудно едни „български” пари да станат „американски”. Нямам намерение да се впускам в спекулации. Просто, по пътя на логиката, някои въпроси се натрапват сами.

    ОтговорИзтриване
  23. ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

    В началото на годината Георги Бакалов публикува материал, в който коментира слуховете, че е замесен във финансови злоупотреби и финансови пирамиди http://georgebakalov.bg/113774625. Публикацията съдържа едно изречение, в което Георги Бакалов признава „грешката” си за една от „инвестиционните програми” – ТИРН, и изказва съжаление за загубите, до които тя е довела. В друго изречение пише, че „програмата включваше компенсационен план за хора, които я препоръчат на други”, което явно е неговият начин да вметне, че е печелил пари като е привличал участници в инвестиционната схема. Сега обаче, струва ми се, апостол Бакалов ще трябва да даде по-изчерпателни и задоволителни отговори. Това е най-малкото, което дължи на хората, които са ипотекирали жилищата си, загубили са спестяванията си и са потънали в кредити за цял живот, за да направят „инвестиции” в програмите, които той препоръчваше. Дано и хората, които имат достоверна информация за случилото се, да намерят смелост и доблест и да изкарат истината наяве. Струва ми се, че това е морален дълг на всеки, включително и на Георги Бакалов. Отделно от това, хората по църквите, които не са участвали в „инвестиционните програми”, също заслужават да знаят какво точно се е случвало „под тезгяха” на църковните амвони.

    Информацията за съдебното дело и милионите долари в Америка, беше публикувана по българските сайтове за първи път преди повече от 6 месеца. С изключение на коментарите по-горе, Георги Бакалов досега не беше взимал отношение по тази толкова значима и болезнена тема. Дано коментарът му по темата да не се изчерпи с двата постинга по-горе. Хората, които са претърпели загуби, заслужават да знаят какво точно се е случило с парите им. Те имат право да знаят пълната истина – уличаваща или оневиняваща Георги Бакалов - фактите ще покажат. Надявам се апостол Бакалов да вземе отношение. Това, все пак, е шанс и за него да изчисти името си и да представи своята перспектива.

    ОтговорИзтриване
  24. Бях за малко в Прелом, но това, което видях ме накара да се махна от там. Службата винаги започваше без него, хвалението продължаваше повече от час, следваха около час и нещо приказки за даването. Бакалов, заедно със семейството си идваше по време на хвалението. Викове, крясъци и тичане по сцената (не мога да го нарека амвон)бяха в изобилие. Тогава не разбирах ясно манипулацията и заблудите, които се говореха от там. Бях новоповярвала. Това, което ми дойде в повече беше непрекъснатото "освобождаване" и "гонене на демони", както и безумното въртене на главите на една група младежи по време на хваление. Сега си давам сметка, че всичко това е изглеждало отстрани като сборище на луди.
    Но това, което аз съм видяла е нищо в сравнение с по-късните практики за които съм чула от първа ръка. Например - плащаш си, за да ти пророкуват. Плащаш си десятък, но не от печалбата, а от оборота (ти какво искаш да ти благослови Бог?). Даваш си ПИН-кода на картата, за да ти изтеглят десятъка. Чувала съм също така за десетки хиляди евра дарения или вложения в "бизнес", които впоследствие са загубени, защото бизнеса не потръгнал. Да не говорим за разбитите семейства и провалените взаимоотношения между хората вътре.
    Хората все още се страхуват да говорят - дали от срам, дали от страх. Разбирам ги! На мен ми трябваше толкова много време да се отърся, въпреки, че съм била там за малко и не съм пострадала нито финансово, нито семейно, пък представям си тези, дето години наред са били там в какво състояние са. Затова и ВСЕ още част от тях се включват анонимно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Госпожо, не говорете лъжи. Никога не е имало практика с плащане за да ти се пророкува. Определено сте много добре изманипулирана и подлъгана с тази информация. Както и за всичко останало, което говорите.
      Относно изгонването на демони- Вие не си ли четете библията. За някои такива Исус дори каза, че само с молитва и пост излизат.
      Ваня Иванова

      Изтриване
    2. демони във вярващи хора няма и не може да има! Духът Божи не обитава с демони на едно място.. Явно вие не четете Библията си или сте оставили други да го правят вместо вас, а това е смъртоносно опасно..

      Изтриване
  25. Вяра е Вяра Платова

    ОтговорИзтриване
  26. Отговор от inSider
    Уважаема госпожице Недкова

    Добре познаваме нравите на Прелом и клюкарската му същност. Съвсем умишлено не си пиша името и не бих ви го съобщил, защото знам какво се случва отвътре. Не случайно се нарекох инсайдер, ако въобще тази дума ви говори нещо.

    Знам как нечие име зад, което всъщност стои обикновен човек, а не бездушен предем може да бъде напълно орезилено и омаскарено. Като се започне от това, да се размята едно име като парцал, всички да се изплюят възможно най обилно върху него ( извинете за по силния изка з), да го развяват като най голямото зло и противник от амвони и молитвени събрания, ден и нощ да връзват този човек, като демонично обладан, да го проклинат безцеремонно, прикрити под някакви техни библейски тълкования и усърдно да му чародействат.
    Това винаги се е случвало и днес продължава да се случва.

    Видя се и от вашата нервна реакция, колко бързо побеснявате, като глутница кучета готови да изгризете всеки, които е неудобен понеже казва истината в прав текст и тя ви дразни защото е изключително грозна.
    И колкото и да се правите на убедена и твърда си мисля, че някъде там във вас дълбоко съзнавате, че нещо не е както трябва, нещо не се случва така, както вярвате, че трябва да бъде, но уви.....
    Избора винаги е право произтичащо от нашата свободна воля да изберем за себе си, дано и в бъдеще да останете толкова щаслива колкото сте сега.

    ОтговорИзтриване
  27. Чета сега за Бакалов, 11 години след като съм напуснала организацията му, и понеже имам дистанцията на времето,мога да видя как изглеждат нещата отстрани, както изглеждат на външните хора. Още се чудя дали е отчаян мошеник от типа на Остап Бендер или психически увреден човек, който е загубил всяка способност за самооценка и самокритика, за сътрадание, загубил е съвестта си. Бакалов е вреден паразитен елемент, който на всичко отгоре разнася зараза; живее като въшките, смучейки чуждия живот. Има обаяние и харизма, дадена му е дарба да говори, да влияе, да печели симпатии. Отвън атрактивно, отвътре - гнило. Мисля, че той имаше шанс да остави нещо значимо след себе си, но избра да последва страстите си и резултатът от неговата над 20-годишна дейност в България е плачевен. Надявам се, че за него има шанс да се обърне и все пак да направи нещо с живота си, да не стане така, че освен 3-те си деца и една тоалента в Индонезия (иронично е, че това е един от малкото осъществени с дарителски средства проекти в Прелом http://www.prelom.bg/_blog/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/post/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B2_%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F/, след него да не остане нищо добро и значимо. Георги, чета за тебе и ми е мъчно... Колко сили, пари, колко време, доброволен труд, етнусиазъм похаби, колко мечти са поруга, колко доверие потроши, колко преданост презря и заплю. Господ да има милост към тебе, Георги...

    ОтговорИзтриване
  28. Вяра, от 12 години съм част от църква Прелом и НИКОГА не са се случвали практиките за които говорите. Имате доста богата фантазия!

    Господин или госпожо InSider, искрено се надявам вече да сте OutSider! Също като Вяра имате доста развихрена фантазия ... или просто лъжете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О даааа Слава на Бог, че съм аутсайдер спрямо вашата организация. Загубих 10 години от живота си да вярвам в фалшиви каузи, да живея в лъжи и да гоним фантасмагориите на "апостола", като се опитваме да ги превръщаме в реалност и всяка година, да е преломна година, и да започва нещо ново и никога да не довършваме започнатото и да се изоставя започнатото ей така без обяснения. И все сме в неговата любима ТРАНЗИЦИЯ. Да оставим на страна, че станахме за смях с тази транзиция.
      Вместо това бих искал да съм следвал повече Исус и да съм направил нещо повече за някой човек около себе си.
      А дали лъжем то е видно от плодовете.
      Когато са те напуснали стотици хора и продължават да те напускат хората и спират да припознават тази общност за своя, когато си успял да изгониш всички лидери включително и тези с които си започнал и си бетонирал един удобни псевдо-лидери. Когато единствения ти успех е да си познат, като този които винаги е против нещо. Когато от безотговорното си говорене, нараняваш другите без да ти пука. Когато си създаваш умишлено врагове и ги набеждаваш за такива. Когато всички други вярващи са обявени че са сбъркани и религиозни и нищо не разбират от "апостолското". Това ли са нашите лъжи? Лъжем ли за всичко това?
      :)

      Изтриване
  29. Госпожо Недкова, стоя зад думите си за това, което съм написала като очевидец. Обвиненията в лъжа са си за Ваша сметка.
    Това, което съм написала като чуто си остава чуто. Дали е истина или лъжа - тези, които са го казали знаят най-добре.

    ОтговорИзтриване
  30. Мадам, и църковните мишки на "Веслец" научиха че трябва да инвестират, а вие къде бяхте та проспахте тези ценни новини. Май не сте посещавали редовно служби и семинари,аааа, ще ви обадим на апостола.
    Б. Георгиев

    ОтговорИзтриване
  31. "Мисли на глас", агент Курти както го наричат дава професионална оценка за вас, а най-интересното, под неговият постинг има нетипични коментари на самият Апостол.
    kaloyan.posterous.com/163576053

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някои мисли е по-добре никога да не бъдат изричани. Но след като Курдоманов е решил да гърми по себе си с глупостите си - аз нямам нищо против. Неговата оценка за моите професионални качества струва точно колкото критичните бележки на чалга-певица за оперното пеене...

      Изтриване
  32. Благодарение на Страхил Иванов(http://otrudeni.blog.bg/profile.php) стана публично достояние още едно "пророчество" на лъжеапостол Георги Бакалов.

    От това "пророчество" се виждат ясно методите и начините, чрез които лъжеапостол Георги Бакалов извършва "апостолски трансфер" на паричките на всички наивници, които му се доверят!!!

    http://otrudeni.blog.bg/drugi/2012/11/02/okultno-apostolstvo.1016330

    "Преди петнадесетина години, докато бях пастир на едно малко събрание край София, получих писмо от една скандална „църква”. Там с надути, помпозни думи ме уведомяваха,че Бог дал откровение на някакъв си ”апостол”, за триста „гедеонови даващи”, които ще дадат по 500 долара, за да може тази „църква” да си купи сградата, която е капарирала. И което е най-важното, аз можех да стана един от тези триста „избрани”.
    Понеже финансовото ми състояние не беше розово, даже направо си беше плачевно, зачаках да получа „откровение”, откъде да взема тези $500 !:)

    След няколко седмици получих друго писмо, че „бог” дал друго откровение и е може „гедеоновите даващи” да не са триста, а повече и че парите може да не са $500, а по-малко!?!?
    Това което ме впечатли беше изречението ”... но въпреки проблемите и трудностите, ние не сме си изгубили нито съня, нито спокойствието...”! Олекна ми! Бях се притеснил за тях!

    Черешката на тортата от „откровения” получих след още няколко седмици, когато в ново писмо ме уведомяваха, че „бог” ми дава последен шанс да получа невероятно благословение и това не е всичко! Според новото „откровение” , „бог” е наредил, „плаки” с имената на дарителите да бъдат закачени на източната стена на „храма”, за да му напомнят за добрите ни дела?!?
    Явно този бог има проблеми с паметта!

    Тази игра на ”откровения” вече започна силно да напомня на една тъпа ТВ игра, която направи думата „скакаУец” толкова популярна!
    Реших, че е крайно време,да прекратя всякакви отношения с тази „църква”и нейния лъжеапостол.
    Но както, казва Джъстин Питърс, ”И да не сте се сблъсквали с тези ереси досега, въпрос на време е кога ще се сблъскате”.

    Малкото кресливо църкве се превърна в малка креслива деноминацийка. Лъжеапостолът стана обедняващ апостол, появяваха се и изчезваха някакви пастори-еднодневки...
    Последните няколко години продъниха интернет пространството с такива „подвизи”, че натрапчиво взеха да приличат на македонски историци!
    Приписват си заслуги каквито нямат, присвояват история каквато нямат, обявяват се за наследници на великите реформатори, но отричащи учението им... защото са си само ДЕФОРМАТОРИ!
    Неистовата омраза с която отричат ВСИЧКИ преди тях и откровено сектантското им поведение, ме накараха да си направя аналогия със сектата ”Войни на Христа”, чийто лидер ми беше приятел преди да създаде сектата!"

    Преди време написах една статия "Кукането на една кукувица в България".
    http://kruchmereformation.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html

    Внимавайте с тази лъжлива и крадлива кукувица, за де не бъдете ловко измамени и безскрупулно ограбени!

    Максим Максимов

    ОтговорИзтриване

Преди да коментирате прочетете "Правила за ползване"! Желателно, но не е задължително, да се подписвате с истинското си име.